četrtek, 9. december 2021

Špansko olje in guacamole

OGLED OLJARNE

Danes smo se odpravili na ogled oljarne Aceite Periana, kjer smo spoznali postopek pridelave oljčnega olja. Pa si poglejmo vse korake.

1. Proces čiščenja oliv - ločevanje listja ter zemlje od plodov, nato sledi ločevanje mesa oliv od koščic: poznamo 2000 vrst oliv. Sveže liste uporabljajo za krmo živali, suhe liste pa za postiljanje tal v štali za živali. Odpadne zmlete koščice se uporabi za pelete za kurjavo, ki jih prodajajo tudi bližnji piščančki farmi, kjer z njimi ogrevajo valilnico piščancev. Prav veliko odpadnega materiala tako sploh ne ostane. 

2.     Predelovalnica oliv, ki smo jo obiskali odkupi, predela in skladišči tri vrste oliv: Hojiblanca, Picualin, Verdial. Med seboj se razlikujejo samo po obliki, okus in vonj sta enaka. Hojiblanca je dobila ime po tem, ker ima drevo na spodnji strani bele liste. Sorta Verdial je značilna samo za andaluzijsko pokrajino.

3.     Prečiščene olive gredo v mlin.

4.     Masa gre potem v mikser, kjer je masa 30 minut, na manj kot 26 stopinj Celzija, da dobimo optimalno kvaliteto.

5.    Vsa zmes gre po posebnih ceveh do horizontalne centrifuge, notri je boben, ki meša maso, da se ločijo voda, olje ter trdni ostanki oliv.

Olje, ki se izloči po obdelavi v horizontalni centrifugi, ima še vedno ostanke vode, ki se jo odstrani v vertikalni centrifugi.

6.    Sledi shranjevanje olja v sodih, kjer voda popolnoma izgine znotraj 48 ur.

7.    Sledi postopek filtracije: s finim filtriranjem dobi olje najkvalitetnejšo zeleno barvo. Tu pridobijo ekstra deviško oljčno olje.

8.    Skladiščenje poteka pri manj kot 25 stopinj Celzija

9.    Polnjenje steklenic in prodaja.

Letos bodo pridelali približno 10 milijonov kil olivnega olja.


KUHARSKA DELAVNICA IN PODELITEV CERTIFIKATOV

Po ogledu smo imeli kuharsko delavnico, kjer smo pripravljali namaz guacamole. Skozi postopek nas je vodila koordinatorka Anna.

  1. RECEPT: za guacamole potrebujemo tri avokade, pol paradižnika, četrtino čebule, ščepec soli, malo limone, malo koriandra in ščepec mešanice začimb za pripravo namaza guacamole. Pripravljen namaz smo degustirali z mehiškim tortilja čipsom in ga ocenili. Na koncu delavnic smo imeli podelitev certifikatov za opravljeno mobilnost. Profesorica Štekovič je bila ponovno v vlogi prevajalke.

Nuša Bojc in Karin Barborič 


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...