ponedeljek, 6. december 2021

ZGODOVINA IN ZNAMENITOSTI MESTA MALAGE

Danes smo se odpeljali do mesta Malaga, kjer smo si ogledali še preostale mestne znamenitosti. Ob vožnji smo imeli tudi čudovit razgled na morje. Ko smo prispeli, smo se ustavili pri gledališču, ki je v lasti Antonia Banderasa. Ker je bil praznik in smo bili brez vodičev, smo imeli posebno nalogo, in sicer smo morali sami raziskati zgodovino mesta Malaga ter Španije.

FRANKOVA DIKTATURA

To obdobje je trajalo med 1936 (začetek španske državljanske vojne) in 1975. Avtoritarni režim se je končal s smrtjo generala Francisca Franca. Temeljil je na treh stebrih, in sicer so to vojska, cerkev in edina politična stranka Falanga.

6. DECEMBER

6. december je dan ustavnosti. Razglašen je za državni praznik. Španci se takrat spominjajo 6. decembra 1978, ko so tri leta po Francovi smrti glasovali na referendumu. Takrat so uvedli demokracijo in ljudje so postali svobodni, kar je bila velika sprememba po letih diktature.

AVTORITARNOST

Je glavna ideologija frankizma. Takrat je Španija veljala za avtoritarno državo, kar pomeni, da so vsi politični nasprotniki bili ukinjeni ali preganjani z vsemi možnimi sredstvi. Tudi s policijsko represijo (Gardia Civil). To je posebna vojaška policija, ki je nadzorovala večino manjših mest in podeželje. Zatirani so bili nasprotniki iz katoliških sindikatov, komunističnih in anarhističnih organizacij, liberalni demokrat ter katoliški in baskovski separatisti. Separatisti oziroma uporniki so 1956 ustanovili uporniško skupino ETA, ki je v preteklosti večkrat organizirala teroristične napade, pred tem pa je vodila takratno vojno proti Francu.

Franco je bil predsednik, ki se je rodil 4. decembra 1892, umrl pa 20. novembra 1975 v Madridu. Bil je tudi monarhist. Zmagal je v španski državljanski vojni in postal španski diktator. Njegov režim je združeval tradicionalni konzervatizem s fašističnimi prvinami. Med drugo vojno pa je ostal nevtralen, vendar se je vseeno bolj nagibal k Nemčiji in Italiji.

Po tem ko smo spoznali, zakaj je 6. 12. tako poseben dan, smo se odpravili na malageški grad in utrdbo. Na ploščadi utrdbe sta nam Maša in Kim predstavili zgodovino gradu in izvor imena ter samo zgodovino Malage.

MALAGEŠKI GRAD

Zgrajen je bil leta 929 v nekdanji feničanski ogradi in svetilniku od koder je dobil ime Gibralfaro -  arabsko in grško, kar pomeni skala svetilnika. Potem, ko je katoliška stran (Ferdinand II in Isabela I) tri mesece oblegala arabske nasprotnike, so bili slednji zaradi pomanjkanja hrane in lahkote, primorani zapustiti utrdbo. Tukaj se je zgodil spopad, v katerem sta obe strani uporabili smodnik. Zgodovinski ostanki tega spopada so trdna obzidja, ki se dvigujejo iz gostih gozdov borovcev in evkaliptusa. Znotraj zgradbe lahko vidimo še nekaj dvorišč. Na grad lahko pridemo peš po tlakovani poti ali stopnicah, lahko pa pridemo tudi z avtobusom ali taksijem. Nadmorska višina trdnjave je 130 metrov.IZVOR IMENA MALAGA

Imenovali so ga Malaka, ime mesta pa izvira iz feničanske besede 'malac' kar pomeni soliti ali sol. Povezano je z 'malagena', kar pomeni ženska iz malage je pa tudi ime španskega plesa.

ZGODOVINA MALAGE

Mesto ima zelo bogato zgodovino, ker je eno najstarejših mest na svetu. Zgrajeno je leta 770 pred našim stetjem. Odraža se v prelepi arhitekturi in znamenitostih, kot so utrdba Alcazaba, katedrala in rimsko gledališče, Plaza del toros, pristanišče, ki je eden najpomembnejših v Španiji in muzej, med katerimi je zadnja leta najbolj obiskan Picassov muzej. Zgodovina Malage je dolga 2800 let, kar jo uvršča med najstarejša mesta na svetu. Ustanovili so jo Feničani kot Malako okoli leta 770 pred našim štetjem. Po letu 218 pred našim je bila Malata pod oblastjo Rimske republike in kasneje rimskega cesarstva. V 8. stoletju so jo osvojili Berberi, ki so jo poimenovali v Malakha in ji vladali 800 let. Leta 1487 je med rekonkvisto ponovno prišla v krščanske vode.Odpravili smo se do arene, kjer so izvajali bikoborbe. Tam sta nam dijaka predstavila dogajanje bikoborbe in šova.

ARENA ZA BIKOBORBE – PLAZA DE TOROS DE LA MALAGUETA

Prva bikoborba je bila 11. julija 1874. Arena je v privatni lasti nekdanjega predsednika nogometnega kluba v Malagi. V polmer meri 52 metrov, sprejeme pa lahko 14.000 ljudi. Znotraj zgradbe je tudi muzej, ki je posvečen znanemu matadorju Antoniu Ordonezu, ki je umrl med bitko. Za te borbe gojijo posebne bike. Na leto jih ubijejo ali poškodujejo vsaj 35.000 in to samo v Španiji. Pred bitko jih večkrat omamijo, da so bolj slabotni. Matadorjeva sposobnost se meri z bikovo dolžino rogov. Redko kdo ve, da so biki barvno slepi, zato jih med bitko bolj zmoti že samo premikanje matadorjevega ogrinjala. Na severu Španije so bikoborbe prepovedane, saj so ljudje bolj osveščeni in so proti mučenju živali.
FERIA DE AGOSTO

Je dogodek, kot je pri nas sejem ali veselica. Poteka sredi avgusta, 10 dni in 9 noči, konča se na nedeljo, čez dan se dogaja v centru mesta, po noči pa v Fecha del agosto. Po 12. uri potekajo bikoborbe, v centru mesta so stojnice z glasbo in plesom. Ženske in moški so oblečeni v flamenko obleke, veliko je glasbe, za otroke pa imajo zabaviščni park, sledijo parade s konji vpreženimi v kočije.

Zatem smo se odpravili na plažo, tam nam je dijakinja predstavila praznik, ki se bo odvijal 8. decembra.
8. DECEMBER

To je dan, ko naj bi Marija brezmadežno spočela. Španci trdijo, da je Jezus obstajal že od samega začetka, vendar se je na ta dan utelesil. 8. december predstavlja priprave na številna predbožična praznovanja, ki se zvrstijo meseca decembra.

V mesto Torre del Mar smo se vrnili okoli 18. ure. Dan je bil obsijan s soncem. Naučili smo se veliko novega o samem mestu in njegovi zgodovini, predvsem pa smo ponosni, da smo sami uspeli izpeljati zelo poučen dan (profesorja sta nas pohvalila😉).

  

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...