petek, 10. december 2021

ZADNJI DELOVNI DAN

1. skupina : V petek, 10. 12. 2021, je bil naš zadnji delovni dan v Španiji. V proizvodnji si je prva skupina razdelila delo. Nekateri so prebirali kumquat, nekateri lepili nalepke na avokado, drugi pa delali za tekočim trakom. Delo na tekočem traku se začne z odstranjevanjem avokadovih pecljev. S Klaro sva trdo garali: Avokadi so kar leteli na tekoči trak, zato sva morali zelo hitro odstranjevati peclje. Delovodja naju je pri tem pozorno opazoval, prav tako pa tudi njegovi podrejeni. Avokadi nato potujejo skozi pralni sistem. Krtačke z avokadov odstranijo zemljo in umazanijo, nato pa potujejo naprej do sistema ločevanja po velikosti. Na koncu se tekoči trak razdeli v več linij in na vsako gredo avokadi dveh različnih velikosti npr. majhni -34 in veliki -12. Tam so bili dijaki vsak na svoji liniji, kjer so avokade ločevali v različne zaboje. Kim Ivančič, Klara Razdrih
2. skupina : Zimski dnevi v Španiji so precej vetrovni, to smo izkusili na lastni koži, saj je na plantaži veter prav vil in seboj nosil španski ritem. Tako je izgledal naš zadnji delovni dan. Najprej smo pobirali avokade in se ob tem zabavali. Ko smo napolnili vse zaboje, smo se vrnili na posest. Avokade smo za konec dela samo še obrezali in jih preložili v druge zaboje. Jose nas je odpeljal do trgovinice Tropsa, kjer smo si lahko ogledali izdelke, ki jih izdelujejo in tam prodajajo.
Podjetje so odprli leta 1979 v Malagi, zajema več kot 3000 kmetov v Granadi, Malagi in v Taviri na Portugalskem. Leta 2012 so svoje podjetje nadgradili z najnovejšo tehnologijo. Svoje izdelke prodajajo v 25 državah. Svojo veliko prednost v kakovostni prodaji vidijo v tem, da delo strogo nadzorujejo, vse od dela na plantažah do transporta do končnih kupcev. Produkte želijo približati kupcem, ki ne poznajo njihovih izdelkov, zato so dve leti nazaj pripravili televizijsko reklamo in tudi vodijo razne oglede, kjer izobražujejo svoje kupce.
Veliko smo pisali o avokadu, a pravzaprav bi lahko nekaj besed povedali tudi o mangu, saj ga na plantaži prav tako pridelujejo, a ker je sezona obiranja manga že mimo, ga nismo imeli priložnosti obirati tudi mi – vsaj ne za proizvodnjo. Videli smo, kako izgleda drevo in kako rastejo, a naše delo je bolj temeljijo na avokadu. Mango raste na mangovcu, je tropski sadež, ki je najbolj priljubljen pri kupcih sadja. V Evropo so ga prinesli Portugalci iz Azije. Sadež je poleg sladkega in osvežilnega okusa tudi poln vitaminov(A,B,C,E) in minerali (mangan, magnezij, baker, cink). Poznamo več vrst manga, ki se razlikujejo po obliki in barvi. Pri Tropsu ga obirajo od poznega poletja ter vso jesen. Mango obirajo z dreves, saj jih potem ni potrebno polirati ali voskati za lepši sijaj. Zaužijemo ga lahko v sveži obliki (ta način je najboljši 😊) ali pa ga dodamo v napitke, omake, solate, najpogosteje pa ga lahko uporabimo pri izdelavi raznovrstnih sladic.
Laura Bučar, Karmen Frank

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...