sreda, 8. december 2021

Multikulti Granada

Izlet smo začeli z ogledom kraljeve kapele v Granadi, v kateri sta pokopana kraljica Isabella in kralj Ferdinand, ki pa sta tudi upodobljena na kamnu, ki stoji nad krstama. V naslednji sobi hranijo personalizirane spomine (krona, sablje, obleke duhovnikov itd.) in slike kraljeve družine. Na poti do naslednje destinacije, smo se ustavili pri kipu kraljice Španije, Isabelle I, kjer nam je vodič omenil, da je bila prva kraljica, ki je poskušala vse Arabce in Rome izgnati iz Španije. Glavnina Arabcev je pobegnila v Afriko, medtem, ko je večina Romov ostala v jamah v mestu Granada, in tam še vedno živijo. Na poti do Alhambre smo se ustavili na trgu pri cerkvi Sv. Nikolaja. Ob razgledu nas je spremljala flamenko glasba. Potem smo si odšli ogledat graščino Ahlambra. Znotraj smo si pogledali palačo Carlos V, ki pa je stala zraven Alcazabe. To je obzidje, za katerim je vojska med vojnami skrivala prebivalce Alhambre in orožje. Carlos V. Zgradbe Alcazabe ni podrl, saj mu je bila čudovita, in jo je vsako jutro gledal skozi okno.


                                                                       Kraljeva kapela 

                                                                        Kip Isabelle I


Razgled izpred cerkve Sv. Nikolaja

                                                     
Palača Carlos V

                                               
                                                                Obzidje Alcazaba

 Granada je precej drugačno mesto od vseh do sedaj videnih španskih mest - tako zaradi svoje arhitekture, klime kot tudi multikulturnosti. V centru mesta je mogoče opaziti preplet muslimanskih, krščanskih in judovskih elementov. Vodič je večkrat poudaril, da se pripadniki različnih ver sicer ne mešajo med sabo, a vseeno sobivajo v prijetnem sožitju. 
                                                       
                                                                                      Andreja Zrimšek, Maja KuclarNi komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...