torek, 7. december 2021

50 odtenkov zelene

1. skupina

Danes smo tudi dijaki prve skupine dočakali dan, ko smo vstopili v proizvodnjo Malagú. Prvi dan smo ločevali avokade po barvah, od tu tudi naslov 50 odtenkov zelene. 

Ocenjevanje je zelo subjektivno zaradi morebitnih mnenj pravilne zrelosti avokada. V škatle smo zlagali po 16 avokadov in jih nato etiketirali. V proizvodnji imajo avokade iz različnih predelov sveta, posledično so tudi drugačna merila zrelosti. Glavni dobavitelji avokada so Španija, Maroko in Čile. Plodovi avokada iz Čila so letos malce slabše kvalitete zaradi suše, s katero se je spopadala država, pa tudi zato, ker avokadi potujejo 21 dni na ladji, 4 dni poteka transport iz pristanišča do podjetja Managú, potem pa so še 4 dni v podjetju preden dosežejo trgovske police. Hass je vrsta avokada, ki je v Nemčiji dolga leta niso hoteli sprejeti, saj Hass po nemško pomeni sovraštvo.


Zanimivosti: 

Jefe-> špansko šef

Hefe-> nemško Kvas

Kvas-> turško Maya


Pakirali smo tudi kitajske pomaranče, pri katerih smo prav tako morali paziti na zrelost in barvo same pomaranče.

Delovni dan smo zaključili z veliko novega znanja in lepim sončnim dnem.





2. skupina

Ponovno je prišel delovni dan. Po zajtrku smo odšli do avtobusne postaje, od koder nas je avtobus odpeljal proti vasi Los Vados. Ker smo sem prišli prvič, smo se po pomoti odpeljali eno postajo predaleč. Kljub temu pa nas je Jose hitro prišel iskat in nas odpeljal do plantaž. Na začetku nam je pokazal, kje rastejo avokadi, mangi in pomaranče. Razdelil nam je tudi mange, ki jih bomo lahko odnesli domov. Razložil nam je tudi, da ko mangu odtrgamo pecelj ga moramo pustiti stati pokončno 2 uri, da se ven izteče sok. Odložili smo stvari, vzeli rokavice in se odpravili na delo. Pokazal nam je predel, kjer smo pričeli s pobiranjem avokada. Ko smo avokado že nekaj časa obirali, je prišel čas odmora, ko smo poskusili mango. Po krajšem oddihu smo ponovno pobirali avokado, tokrat na drugem mestu. Ko smo napolnili zaboje, smo se vrnili nazaj do hiše, kjer smo avokadu rezali peclje. Ko smo delo opravili, nam je Jose pokazal, kako so včasih pridobivali olivno olje. Opremo za izdelovanje olivnega olja so našli, ko so kupili hišo. Nato nas je Jose odpeljal na najvišjo točko plantaž, kjer se je pred nami razprostrl prečudovit razgled. Bilo je zabavno in se že veselimo naslednjega delovnega dne
na plantaži. 





Anže Jarc, Veronika Gril Novak, Petra Cankar 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...