torek, 30. november 2021

DELO PO ŠPANSKO

 

1. skupina - delo na plantaži


V torek, 30. novembra, je prva skupina ponovno delala na plantaži mangov in avokadov. Bili smo v rastlinjaku, kjer smo pleli sadike manga. Naučili smo se, da je trebe manjše poganke odstraniti, ker jemljejo hranila glavni sadiki. Lastnik Jose nam je pokazal več primerov križancev med dvema različnima vrstama manga, da pridobijo novo sorto. Cepljenki sta povezani s plastičnim trakom, ki ga je treba kasneje odstraniti, da lahko rastlina uspeva. 

PROBLEMATIKA VODE

V Vélez Málagi in celotni regiji ni deževalo že 5 let, kar predstavlja velik problem za nasade avokada in manga. Čeprav ima vsako posestvo svoj bazen z vodo, se kmetje vseeno bojijo prihodnosti. Pri Joseju je v bazenu 90 milijonov litrov vode, kar zadostuje za eno leto in pol. Potencialne rešitve vidijo predvsem v razsoljevanju morja in transportiranju vode iz severnega dela države. Poleg visoke cene je pri razsoljevanju težava tudi ta, da v procesu vodi odvzamejo hranilne snovi, ki so potrebne pri uspevanje sadnega drevja. 


ZANIMIVOST

Večina pridelanega manga iz plantaže v Los Vadosu se izvaža v druge evropske države, zlasti v Nemčijo in Francijo, tako da sadja za španski trg ne ostane veliko. Največ manga odkupi trgovska veriga Lidl.


Video razsoljevanja vode: https://youtu.be/1xcGmv25rxM






Klara Razdrih in Kim Ivančič


2. ekipa – delo v proizvodnji

Dan smo začeli s krepčilnim zajtrkom in nadaljevali z delom v podjetju. Bilo je
preprosto, a hkrati naporno kot tudi zabavno. Pakirali smo dve različni velikosti avokadov. Začetni postopek za izvažanje sadja v druge države je vedno polaganje papirja v škatle, ki jih ščiti pred premikanjem med transportom. Previdni smo morali biti glede barve in zrelosti avokadov, ki smo jih pakirali, saj le-ti iz Španije opravijo dolgo pot v druge evropske države. Na začetku dneva so nam razložili, kako poteka delo. Avokado razdelijo v 4 razrede zrelosti. V prvi skupini se nahajajo avokadi, ki imajo najboljšo kakovost, v drugi skupini so plodovi, ki imajo manjšo zunanjo nepravilnost (poškodba pri obiranju – te morajo biti manjše od 1 % celotnega sadeža). V predzadnjo skupino spadajo sadeži, ki imajo več kot 1 % nepravilnosti. V zadnjo, 4. skupino spadajo avokadi, ki so preveč zreli in se jih v nadaljnjih procesih spremeni v guacamole.

Kot ste že v včerajšnjem blogu lahko prebrali, delamo v podjetju Managu, ki je specializirano za izvoz  tropskega sadja. Njihova mreža dobaviteljev jim omogoča, da izvažajo izdelke vse leto in so privilegirane, da svojim strankam ponudijo le najboljše izdelke. To pomeni, da celotni proces od sajenja sadik do obiranja plodov nadzorujejo, prav tako so zelo natančni pri transportu in pakiranju. Najbolj so ponosni na BIO znamko sadja  I LOVE ECOLOGICAL, ki sledi procesu ekološke pridelave ter tudi pridobili certifikat ekološkega proizvajalca.

Avokadi so plod avokadovca in jih tu obirajo od oktobra do aprila, seveda je to odvisno od vrste avokada.  Prvi so ga poznali in uporabljali Azteki, v Evropo je avokado pripeljal Kolumb, danes ga pridelujejo tudi v južni Španiji in Afriki. Plod, ki je hruškaste ali okrogle oblike in zelene barve, je odličen vir vlaknin (86,7 g/ 100g izdelka), mineralov (kalcij, magnezij, železo) in vitaminov (večji del vitaminov B-kompleksa) - zato vam priporočamo, da začnete spoznavati različne jedi, ki so pripravljene iz avokada, kot npr. guacamole, avokadov puding.

Ekipa zaposlenih, ki nas je danes spremljala je bila prijazna in zabavna, zato smo se z vsemi dobro ujeli (nerazumevanje jezika je včasih lahko prav zanimivo 😊). Čas je hitro minil, veselimo se jutrišnjega dne v proizvodnji, ki ga lepo popestrijo tamkajšnji zaposleni, kljub temu da zna biti delo občasno enolično.

V proizvodnji so nam dovolili posneti kratek filmček dela in so na koncu za dober zaključek dneva z nami posneli nasmejano koronsko fotografijo.




Laura Bučar, Karmen Frank





ponedeljek, 29. november 2021

Urica španščine


Po kosilu smo se na plaži dobili z učiteljico španščine. Uro smo začeli z igro spoznavanja, vsak si je izbral kartico, ki ga najbolje opisuje in se predstavil v angleščini. Sledila je uvodna ura španščine. Učili smo se najpogosteje rabljene pogovorne stavke in besede kot so števila, pozdravi, zahvale, hrano itd. Uro smo končali z utrjevanjem snovi. Hasta luego ali nasvidenje do jutri amigosi!!













                                                                                                                  Andreja Zrimšek, Maja Kuclar

Spoznavanje delovnih mest

 



2. DAN DELO NA PLANTAŽAH

 

1. Ekipa

Dan smo začeli z zajtrkom in odhodom do vasi Los Vados. Jose, lastnik plantaž, na katerih bomo ta teden delali, nam je razkazal svojo posest, kjer rastejo plodovi manga avokada in pomaranč. Prva stvar, ki nam jo je pokazal, je bil mlin, s katerim so nekoč proizvajali olivno olje. Ogromen kamniti mlin so poganjale živali npr. voli, konji, biki. Pokazal nam je tudi sadike manga in avokada, ki rastejo v rastlinjaku (topli gredi). Izvedeli smo, da sadika manga raste 4 leta do bujnega drevesa s plodovi. Razložil nam je, kakšne so razlike med listi manga in avokada, in sicer: listi manga so gladki, daljši, ožji in špičasti, pri avokadu pa debelejši in hrapavi. Občutili smo tudi razlike med lupinama manga in avokada, saj je lupina avokada trdnejša in bolj odporna na udarce kot lupina manga. Potem smo se odpravili do bazena z vodo, ki je globok 24 metrov. Po ogledu bazena nas je popeljal do vrha posestva, tam pa smo videli sode s škropivi, kar je bila za nas šokantna novica. Pozdravili smo delavce in odšli nazaj do rastlinjakov, kjer smo prejeli plastične zaboje in se odpravili na pobiranje že odpadlih plodov avokada, saj bomo iz njih delali guacamole. Ko so bila tla prazna, smo pohiteli do hiše in degusturali mango in avokado skupaj s prepečencem in čipsom, avokado je bil veliko boljši, ko smo ga malo posolili. Nato nam je Jose razdelil motike, s katerimi smo odšli do dreves manga, kjer smo pulili plevel, da voda lažje pride do korenin drevesa, ne pa nezaželenih rastlin. Ko je ura odbila konec dela na plantažah, smo se z avtobusom odpravili domov. 

 









                                                                                                                             

                                                                                                                    

                                                                                                            Andreja Zrimšek, Maja Kuclar




2. Ekipa

Danes naj bi pričeli z delom, vendar smo spoznali, da je bila le uvodni dan. Z avtobusom smo se odpravili v proizvodnjo Managu. Tam so nam pokazali postopek sortiranja in pakiranja sadežev. Z delom nismo pričeli zaradi popravila in pregleda delovnih strojev. Kot zanimivost so povedali, da je Francija največji kupec tropskih sadežev, kot je avokado. Po ogledu smo se z avtobusom odpeljali v nazaj v Hostel Loimar. Po kosilu smo imeli uvodno uro v španski jezik. Spoznali smo osnovne besede, ki jih zdaj veselo vadimo, saj profesorja sedaj na vsakem koraku preverjata naše znanje. Managu je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo, trgovino, uvozom in izvozom tropskega sadja, kot sta mango in avokado. Poznamo tri vrste avokada, in sicer Hass, ki ga pobirajo od novembra do aprila, Fuerte pobirajo od novembra do januarja in Bacon od oktobra do januarja. Podjetje ima tudi svojo blagovno znamko ekološkega sadja I LOVE ECOLÓGICO.




                        

                                                                                                        Nuša Bojc, Karin Barborič

nedelja, 28. november 2021

Iz dežja pod špansko sonce

Buenos días!

Danes se je začela naša izmenjava. Vstali smo že ob rani uri in se pri šoli dobili že 4.15. Naše potovanje se je začelo z avtobusom proti letališču Treviso. Prispeli smo predčasno, zato smo malo posedeli in pomalicali. Prišel je čas, da se vkrcamo na letalo. Let je bil prijeten, a malo turbulenten, trajal je približno 2 uri in pol. Z avtobusom smo se odpravili do hostla in odšli na kosilo. Po kosilo smo si ogledali mesto. Zvečer pa smo odšli na večerjo in počasi zaključili naš dan.

Buenas noches.

https://youtu.be/aNHwNreDp3A





Maša in Anže


Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...