PROBLEMATIKA VODE
V Vélez Málagi in celotni regiji ni deževalo že 5 let, kar predstavlja velik problem za nasade avokada in manga. Čeprav ima vsako posestvo svoj bazen z vodo, se kmetje vseeno bojijo prihodnosti. Pri Joseju je v bazenu 90 milijonov litrov vode, kar zadostuje za eno leto in pol. Potencialne rešitve vidijo predvsem v razsoljevanju morja in transportiranju vode iz severnega dela države. Poleg visoke cene je pri razsoljevanju težava tudi ta, da v procesu vodi odvzamejo hranilne snovi, ki so potrebne pri uspevanje sadnega drevja.
ZANIMIVOST
Večina pridelanega manga iz plantaže v Los Vadosu se izvaža v druge evropske države, zlasti v Nemčijo in Francijo, tako da sadja za španski trg ne ostane veliko. Največ manga odkupi trgovska veriga Lidl.
Video razsoljevanja vode: https://youtu.be/
Klara Razdrih in Kim Ivančič
2. ekipa – delo v proizvodnji
Dan smo začeli s krepčilnim zajtrkom in nadaljevali z delom v
podjetju. Bilo je
preprosto, a hkrati naporno kot tudi zabavno. Pakirali smo dve
različni velikosti avokadov. Začetni postopek za izvažanje sadja v druge države
je vedno polaganje papirja v škatle, ki jih ščiti pred premikanjem med
transportom. Previdni smo morali biti glede barve in zrelosti avokadov, ki smo
jih pakirali, saj le-ti iz Španije opravijo dolgo pot v druge evropske države. Na
začetku dneva so nam razložili, kako poteka delo. Avokado razdelijo v 4 razrede
zrelosti. V prvi skupini se nahajajo avokadi, ki imajo najboljšo kakovost, v
drugi skupini so plodovi, ki imajo manjšo zunanjo nepravilnost (poškodba pri
obiranju – te morajo biti manjše od 1 % celotnega sadeža). V predzadnjo skupino
spadajo sadeži, ki imajo več kot 1 % nepravilnosti. V zadnjo, 4. skupino
spadajo avokadi, ki so preveč zreli in se jih v nadaljnjih procesih spremeni v
guacamole.
Kot ste že v včerajšnjem blogu lahko prebrali, delamo v
podjetju Managu, ki je specializirano za izvoz tropskega sadja. Njihova mreža dobaviteljev
jim omogoča, da izvažajo izdelke vse leto in so privilegirane, da svojim strankam
ponudijo le najboljše izdelke. To pomeni, da celotni proces od sajenja sadik do
obiranja plodov nadzorujejo, prav tako so zelo natančni pri transportu in
pakiranju. Najbolj so ponosni na BIO znamko sadja I LOVE ECOLOGICAL, ki sledi procesu ekološke
pridelave ter tudi pridobili certifikat ekološkega proizvajalca.
Avokadi so plod avokadovca in jih tu obirajo od oktobra do
aprila, seveda je to odvisno od vrste avokada. Prvi so ga poznali in uporabljali Azteki, v
Evropo je avokado pripeljal Kolumb, danes ga pridelujejo tudi v južni Španiji
in Afriki. Plod, ki je hruškaste ali okrogle oblike in zelene barve, je odličen
vir vlaknin (86,7 g/ 100g izdelka), mineralov (kalcij, magnezij, železo) in vitaminov
(večji del vitaminov B-kompleksa) - zato vam priporočamo, da začnete spoznavati
različne jedi, ki so pripravljene iz avokada, kot npr. guacamole, avokadov
puding.
Ekipa zaposlenih, ki nas je danes spremljala je bila
prijazna in zabavna, zato smo se z vsemi dobro ujeli (nerazumevanje jezika je
včasih lahko prav zanimivo 😊). Čas je hitro minil, veselimo se
jutrišnjega dne v proizvodnji, ki ga lepo popestrijo tamkajšnji zaposleni,
kljub temu da zna biti delo občasno enolično.
V proizvodnji so nam dovolili posneti kratek filmček dela in so na koncu za dober zaključek dneva z nami posneli nasmejano koronsko fotografijo.