torek, 30. november 2021

DELO PO ŠPANSKO

 

1. skupina - delo na plantaži


V torek, 30. novembra, je prva skupina ponovno delala na plantaži mangov in avokadov. Bili smo v rastlinjaku, kjer smo pleli sadike manga. Naučili smo se, da je trebe manjše poganke odstraniti, ker jemljejo hranila glavni sadiki. Lastnik Jose nam je pokazal več primerov križancev med dvema različnima vrstama manga, da pridobijo novo sorto. Cepljenki sta povezani s plastičnim trakom, ki ga je treba kasneje odstraniti, da lahko rastlina uspeva. 

PROBLEMATIKA VODE

V Vélez Málagi in celotni regiji ni deževalo že 5 let, kar predstavlja velik problem za nasade avokada in manga. Čeprav ima vsako posestvo svoj bazen z vodo, se kmetje vseeno bojijo prihodnosti. Pri Joseju je v bazenu 90 milijonov litrov vode, kar zadostuje za eno leto in pol. Potencialne rešitve vidijo predvsem v razsoljevanju morja in transportiranju vode iz severnega dela države. Poleg visoke cene je pri razsoljevanju težava tudi ta, da v procesu vodi odvzamejo hranilne snovi, ki so potrebne pri uspevanje sadnega drevja. 


ZANIMIVOST

Večina pridelanega manga iz plantaže v Los Vadosu se izvaža v druge evropske države, zlasti v Nemčijo in Francijo, tako da sadja za španski trg ne ostane veliko. Največ manga odkupi trgovska veriga Lidl.


Video razsoljevanja vode: https://youtu.be/1xcGmv25rxM


Klara Razdrih in Kim Ivančič


2. ekipa – delo v proizvodnji

Dan smo začeli s krepčilnim zajtrkom in nadaljevali z delom v podjetju. Bilo je
preprosto, a hkrati naporno kot tudi zabavno. Pakirali smo dve različni velikosti avokadov. Začetni postopek za izvažanje sadja v druge države je vedno polaganje papirja v škatle, ki jih ščiti pred premikanjem med transportom. Previdni smo morali biti glede barve in zrelosti avokadov, ki smo jih pakirali, saj le-ti iz Španije opravijo dolgo pot v druge evropske države. Na začetku dneva so nam razložili, kako poteka delo. Avokado razdelijo v 4 razrede zrelosti. V prvi skupini se nahajajo avokadi, ki imajo najboljšo kakovost, v drugi skupini so plodovi, ki imajo manjšo zunanjo nepravilnost (poškodba pri obiranju – te morajo biti manjše od 1 % celotnega sadeža). V predzadnjo skupino spadajo sadeži, ki imajo več kot 1 % nepravilnosti. V zadnjo, 4. skupino spadajo avokadi, ki so preveč zreli in se jih v nadaljnjih procesih spremeni v guacamole.

Kot ste že v včerajšnjem blogu lahko prebrali, delamo v podjetju Managu, ki je specializirano za izvoz  tropskega sadja. Njihova mreža dobaviteljev jim omogoča, da izvažajo izdelke vse leto in so privilegirane, da svojim strankam ponudijo le najboljše izdelke. To pomeni, da celotni proces od sajenja sadik do obiranja plodov nadzorujejo, prav tako so zelo natančni pri transportu in pakiranju. Najbolj so ponosni na BIO znamko sadja  I LOVE ECOLOGICAL, ki sledi procesu ekološke pridelave ter tudi pridobili certifikat ekološkega proizvajalca.

Avokadi so plod avokadovca in jih tu obirajo od oktobra do aprila, seveda je to odvisno od vrste avokada.  Prvi so ga poznali in uporabljali Azteki, v Evropo je avokado pripeljal Kolumb, danes ga pridelujejo tudi v južni Španiji in Afriki. Plod, ki je hruškaste ali okrogle oblike in zelene barve, je odličen vir vlaknin (86,7 g/ 100g izdelka), mineralov (kalcij, magnezij, železo) in vitaminov (večji del vitaminov B-kompleksa) - zato vam priporočamo, da začnete spoznavati različne jedi, ki so pripravljene iz avokada, kot npr. guacamole, avokadov puding.

Ekipa zaposlenih, ki nas je danes spremljala je bila prijazna in zabavna, zato smo se z vsemi dobro ujeli (nerazumevanje jezika je včasih lahko prav zanimivo 😊). Čas je hitro minil, veselimo se jutrišnjega dne v proizvodnji, ki ga lepo popestrijo tamkajšnji zaposleni, kljub temu da zna biti delo občasno enolično.

V proizvodnji so nam dovolili posneti kratek filmček dela in so na koncu za dober zaključek dneva z nami posneli nasmejano koronsko fotografijo.
Laura Bučar, Karmen Frank

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...