ponedeljek, 29. november 2021

Spoznavanje delovnih mest

 2. DAN DELO NA PLANTAŽAH

 

1. Ekipa

Dan smo začeli z zajtrkom in odhodom do vasi Los Vados. Jose, lastnik plantaž, na katerih bomo ta teden delali, nam je razkazal svojo posest, kjer rastejo plodovi manga avokada in pomaranč. Prva stvar, ki nam jo je pokazal, je bil mlin, s katerim so nekoč proizvajali olivno olje. Ogromen kamniti mlin so poganjale živali npr. voli, konji, biki. Pokazal nam je tudi sadike manga in avokada, ki rastejo v rastlinjaku (topli gredi). Izvedeli smo, da sadika manga raste 4 leta do bujnega drevesa s plodovi. Razložil nam je, kakšne so razlike med listi manga in avokada, in sicer: listi manga so gladki, daljši, ožji in špičasti, pri avokadu pa debelejši in hrapavi. Občutili smo tudi razlike med lupinama manga in avokada, saj je lupina avokada trdnejša in bolj odporna na udarce kot lupina manga. Potem smo se odpravili do bazena z vodo, ki je globok 24 metrov. Po ogledu bazena nas je popeljal do vrha posestva, tam pa smo videli sode s škropivi, kar je bila za nas šokantna novica. Pozdravili smo delavce in odšli nazaj do rastlinjakov, kjer smo prejeli plastične zaboje in se odpravili na pobiranje že odpadlih plodov avokada, saj bomo iz njih delali guacamole. Ko so bila tla prazna, smo pohiteli do hiše in degusturali mango in avokado skupaj s prepečencem in čipsom, avokado je bil veliko boljši, ko smo ga malo posolili. Nato nam je Jose razdelil motike, s katerimi smo odšli do dreves manga, kjer smo pulili plevel, da voda lažje pride do korenin drevesa, ne pa nezaželenih rastlin. Ko je ura odbila konec dela na plantažah, smo se z avtobusom odpravili domov. 

 

                                                                                                                             

                                                                                                                    

                                                                                                            Andreja Zrimšek, Maja Kuclar
2. Ekipa

Danes naj bi pričeli z delom, vendar smo spoznali, da je bila le uvodni dan. Z avtobusom smo se odpravili v proizvodnjo Managu. Tam so nam pokazali postopek sortiranja in pakiranja sadežev. Z delom nismo pričeli zaradi popravila in pregleda delovnih strojev. Kot zanimivost so povedali, da je Francija največji kupec tropskih sadežev, kot je avokado. Po ogledu smo se z avtobusom odpeljali v nazaj v Hostel Loimar. Po kosilu smo imeli uvodno uro v španski jezik. Spoznali smo osnovne besede, ki jih zdaj veselo vadimo, saj profesorja sedaj na vsakem koraku preverjata naše znanje. Managu je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo, trgovino, uvozom in izvozom tropskega sadja, kot sta mango in avokado. Poznamo tri vrste avokada, in sicer Hass, ki ga pobirajo od novembra do aprila, Fuerte pobirajo od novembra do januarja in Bacon od oktobra do januarja. Podjetje ima tudi svojo blagovno znamko ekološkega sadja I LOVE ECOLÓGICO.
                        

                                                                                                        Nuša Bojc, Karin Barborič

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Adios Španija!

 Danes smo vstali zelo zgodaj. Ob 3.30 uri smo se odpeljali na letališče. Z letalom smo se vozili 3 ure do letališča Treviso v Italiji, od t...