1. ekipa
Dan smo pričeli s sproščenim zajtrkom. Jose
nas je odpeljal do polja, kjer še namerava posaditi sadike avokadov in mangov. Potožil
je o težavi, in sicer o pomanjkanju sonca na tisti strani, same sadike pa
potrebujejo veliko sonca in vode. Poprijeli smo po rokavicah in pričeli z
delom. Vsak si je vzel dva zaboja. Na enega smo sedli, v drugega pa smo metali
plevel, ki smo ga pobrali iz lončkov sadik avokada.
Za boljšo rast in razvoj samih sadik manga
in avokada uporabljajo tudi malo škropiva. Le-ta pripomorejo k samemu hranjenju
plodov, saj jim izboljšajo njihove senzorične lastnosti. Pogosteje uporabljena škropiva
so DELTASOL – standard, Ultrasol K Plus, Life scientific AGROMOJANTE in NEOVIT
fotoactive, ter AlfredoInesta AMINOLOM.
DELTASOL – gnojilo bogato s kalijevim
nitratom, visoke kakovosti, čistosti in topnosti. Primerno za pridelke z visoko
potrebo po kaliju in dušiku. Spodbuja nastajanje in kopičenje sladkorja,
posledično se poveča vsebnost sladkorjev,
kar pripomore, da je sadež boljšega okusa.
ULTRASOL – kalijev nitrat je vir kalija
za gojenje izjemnih pridelkov z dodatnim nitratnim dušikom, za hitro absorpcijo
v rastlini. Lahko se meša z vsemi vodotopnimi viri. Vsebuje zelo malo klorida,
natrija in težkih kovin.
AGROMOJANTE – se uporablja za povečanje
moči vlaženja fitosanitarnih rastlin in povečanje njihove obstojnosti. Primeren
je za vse rastlinske vrste.
NEOVIT – magnezij je temeljna sestavina molekule
klorofila in je bistvenega pomena pri presnovi sladkorja in beljakovin. Pospešuje
tvorbo karotenoidov in absorpcijo železa. Izdelek vsebuje kompleksen magnezij
zaradi česar je njegova asimilacija skozi rastlino zelo hitra in učinkovita. Deluje
na ravni fotosinteznih procesov in spodbuja splošno presnovo rastline.
AMINOLOM – je vitaminski koncentrat. Pridelku da dodatno energijo in vitalnost, izboljša njegovo rast in moč na splošno, ter zlasti njegovo sposobnost kalitve in obnavljanja. Njegova uporaba v prvih fazah rastline spodbuja močno rast na naraven in uravnotežen način. Njegova uporaba poživlja in izboljšuje vse presnovne funkcije rastline v celotnem ciklu. Med njegovimi sestavina izstopajo vitamini skupine B, vitamin C in naravna molekul za prenos energije.
Med plodovi najdemo tudi razne žuželke. Najpogosteje
se pojavlja kobilica, teh je med sadikami veliko in se hranijo s samimi plodovi
avokada in manga.
Dan smo si popestrili s tekmovanjem. Tisti
par, ki najhitreje očisti celotno vrsto sadik avokada zmaga in pridobi nagrado.
Vsi smo se borili pošteno in po naših najboljših močeh, saj je vse zanimala
nagrada. Vsako sadiko smo morali skrbno obrati tako, da ni ostalo plevela, ki
bi še naprej uspeval. V tem tekmovanju sta zmagali Kim in Klara.
2.ekipa
Zbudili smo se zgodaj zjutraj in odšli na zajtrk. Odšli smo na
avtobusno postajo, s katere smo se odpeljali do proizvodnje. Odložili smo
stvari in se pripravili na delo. Na začetku so nam prinesli tri avokade in
razložili, kako avokado plesni. Pogosta bolezen avokada je odpadanje listov. Če
odpadajo spodnji listi, je problem ponavadi v propadanju korenin ali v
preobremenjenih tleh. Listi pogosto plesnijo ali črnijo. Rastlina je prekrita s
snežno belim in plesničastim cvetom, zato rastlina postopoma odmre. Plesen se
pojavi zaradi neupoštevanja pravil zalivanja. Več možnosti da avokado plesni je,
če je vreme prehladno.
SHRANJEVANJE AVOKADA DOMA
Avokado mora stati na sobni temperaturi, ker hlajenje še nezrelega
avokada lahko povzroči ustavitev procesa zorenja. Ko je avokado zrel, pa ga je
potrebno hraniti na temperaturi od 7 – 8 °C, da ohranja svojo kakovost. Postopek zorenja lahko nekoliko pospešimo,
če avokado shranimo v rjavo papirnato vrečko skupaj z jabolkom ali banano. Nezrel
avokado zori 2 -7 dni. Zrel avokado ostane na najvišji kakovosti 3 -5 dni, če
ga hranimo v hladilniku.
Petra Cankar, Veronika Gril Novak
Ni komentarjev:
Objavite komentar